Безкоштовна бібліотека підручників



Маркетинг

4.5. Планування асортименту товарів за споживчим комплексом


Товари, які будуть мати збут, завдяки прагненню споживачів до комфорту. Наступив час достатку речей, і споживач ставить більше вимог до комфортності і зручності товарів.

□                   Фешенебельні товари. Товар у стадії повної зрілості, споживач не вдоволений пересічним товаром і вимагає все вищої якості. Якісні товари купують люди не лише з високим доходом, але й з середнім статком.

Вартість фешенебельних товарів постійно зростає. Виробництво ходових товарів вищої якості спостерігається у багатьох галузях світової економіки: легкій, харчовій, електротехнічній, житловій. Як приклад, — комплектне кухонне устаткування.

В останнє десятиліття люди вважають квартиру не лише житловим приміщенням, а скоріше місцем, де можна насолоджуватися життям, місцем відпочинку. Зазначені товари вищої якості відповідають цьому новому розумінню житла, тому мають гарний збут.

□                   Зручні товари. Прагнення споживачів до комфортності вимагає від ринку товарів високої якості й зручності у застосуванні.

Великим попитом користуються фотоавтомати, які дають змогу одержувати якісні знімки навіть дітям і людям похилого віку.

Прагнення населення мати зручні товари властиве людству здавна. Тому якщо наполегливий пошук завершується створенням нового дійсно зручного товару, то великий збут його забезпечений.

□                   Товари для душевного спокою. Якщо в матеріальному відношенні життя деяких споживачів пристойне, а в моральному воно нестабільне, — таке життя не можна вважати щасливим.

Товарами для душевного спокою вважають товари, що приносять радість, усвідомлення власної гідності, спокою й задоволення. Як приклад можна назвати «товари спогадів». Дещо з літератури, кінофільмів, музики минулого часу в останні роки мало й має грандіозний успіх. Тут доречно згадати прислів´я: «Нове — добре забуте старе».

Товари, що матимуть великий збут завдяки прагненню споживачів до зміцнення здоров´я й безпеки життя:

□                   товари спеціального призначення для збереження й зміцнення здоров´я. Перш ніж лікувати організм ліками, потрібно запобігти його захворювання. Споживач став вимагати екологічно чистих харчових продуктів, що не шкодять здоров´ю. Тому, безперечно, можна прогнозувати різке збільшення збуту харчових продуктів, призначених для збереження й зміцнення здоров´я. Так, харчові продукти зі зниженою калорійністю або зі зниженим вмістом солі, цукру й кальцію мають величезний збут в усьому світі;

□                   товари, призначені для загартовування організму людини й занять спортом. Для збереження здоров´я велика увага приділяється не лише раціональному харчуванню й лікам, але й загартовуванню організму. Саме тому спостерігається підвищений попит на товари, призначені для цієї мети.

Динамічно розвивається виробництво різних пристроїв та приладів для запобігання захворювань і контролю за станом здоров´я. Великий збут мають спортивне спорядження й пов´язані зі спортом товари (інвентар) для зміцнення здоров´я. В останні роки змінюється ставлення людей до спорту. З пасивних спостерігачів вони перетворюються на активних учасників занять різними видами спорту для загартовування організму.

У зв´язку з цим великий успіх мають гуртки різних видів спорту. Великою популярністю користується спортивний одяг, спрощені турніки, побутові тонометри тощо. Зокрема, збут спортивного одягу різко збільшився на фоні масових занять спортом. Частка його збуту в США становить 40 % від усієї продукції легкої промисловості серед готового одягу.

Зростання продажів спортивного одягу пояснюється тим, що його форма й привабливий вигляд подобаються людям. Вони охоче купують спортивні костюми, які носять відомі спортсмени. Крім того, костюми, маючи високу функціональність, знайшли широке застосування не тільки для занять спортом, але також як домашній одяг повсякденного носіння і т. п. У зв´язку з тим, що проводиться цілеспрямоване перетворення спортивних костюмів у повсякденний одяг, нове художнє оформлення забезпечить подальше зростання їх збуту.

Останнім часом, з огляду на інтерес до спорту, підприємства випускають навіть не пов´язані зі спортом товари під маркою спортивних, підтримуючи їх зв´язок зі спортом.

Як приклад можна згадати такі товари, як безалкогольні напої, харчові продукти, косметичні товари, годинники, легкові машини тощо.

Напевно, і у майбутньому можна прогнозувати успіх товарів, пов´язаних зі спортом;

□ товари, що призначені для збереження безпеки життя. На жаль, з кожним роком життя людини не стає менш небезпечним. Загрози та різноманітні перешкоди набувають нових сучасних форм. Товари, що запобігають всебічним загрозам повноцінного життя людини, користуються значним попитом. Серед безлічі прикладів таких товарів можна згадати броньовані двері у наших квартирах, сучасні сигналізації, засоби особистої безпеки тощо.

Товари, які матимуть великий попит завдяки прагненню споживачів до економності:

□ товари, що заощаджують енергію. У сучасному житті особливого значення набуває зменшення витрат енергоносіїв.

Яскравими прикладами ходових товарів, що дають змогу заощаджувати енергію, є малолітражні легкові автомобілі, сучасні системи опалення житла, міні-душі, вітрові електростанції, сонячні батареї;

□ товари, що заощаджують простір. Однією з дуже важливих умов успіху у збуті в XXI ст. є раціональне використання простору, компактність товару, зменшення простору, який він займає.

Ось деякі ходові товари, які заощаджують простір: меблі, вбудовані у невикористаний простір (вбудовані меблі), плоскі кондиціонери, плоскі музичні центри, що складаються з окремих блоків;

□                   товари, що заощаджують час. Раніше люди ходили за дешевими покупками навіть у досить віддалені місця. Останнім часом існує тенденція купувати і дорожчі товари, якщо вони поблизу. Це тому, що люди усе більше цінують час, прагнуть ефективно його використовувати, відчути смак життя й гідно прожити.

Отже, розробка товарів, які забезпечують економію часу, має хорошу перспективу.

У жінок різних країн світу дуже популярні автомати, що заощаджують час ведення домашнього господарства. Також з´явилися консерви, напівфабрикати, які дають змогу домогосподарці, що прийшла додому з роботи, облаштувати вечерю за обмежений час. Товари, які дозволяють заощаджувати час, і надалі користуватимуться підвищеним попитом.

Товари, що матимуть успіх завдяки прагненню споживачів брати участь у їх виготовленні:

□                   товари для виготовлення саморобок. Люди за всіх часів залежно від смаків отримують справжнє задоволення від водіння машини, читання, занять спортом, музики, рукоділля тощо. Серед різного роду розваг особливо можна підкреслити ті, що викликають вдоволення від створення речі власноруч. Від готування їжі, в´язання, виготовлення предметів прикладного мистецтва в кінцевому результаті творча особа відчуває особливе задоволення, яке може отримати тільки дана особа.

Хліб, печиво, вареники та деякі інші продукти приємно приготувати дома, проявивши творчі здібності. А крім того людина готує для себе безпечну й ощадливу їжу. От чому великий збут мають і будуть мати матеріали, прилади й пристосування для виготовлення саморобок.

До ходових товарів для виготовлення саморобок можна віднести ключі для консервування, кришки, печі СВЧ, мініатюрні друкарські машинки, аматорські відеокамери, фотокамери, рибальське знаряддя тощо. Активно організовуються різного роду курси по виготовленню саморобок. У зв´язку зі збільшенням вільного часу можна очікувати бум подібних курсів;

□                   товари індустрії «Зроби сам». У країнах Європи, США та Японії індустрія по виробництву товарів «Зроби сам» зайняла стійке місце як одна з провідних галузей промисловості. Спочатку люди займалися теслярським або іншим видом творчої діяльності на дозвіллі. А зараз вони прагнуть не тільки займатися улюбленою справою, але й одночасно вилучити з неї певну вигоду, тобто самі ремонтують квартиру, вдосконалюють її, поліпшують інтер´єр.

Люди, що мають практичні навички й гарні творчі здібності, можуть насолоджуватися від створення корисної речі на свій смак, й одночасно заощаджувати кошти, оскільки не платять за працю іншим. Товари, що надають можливість будь-якій людині творити матеріальні речі, можуть виступати як ходові товари. Завдання виробників — вести пошук у напрямку створення товарів групи «Зроби сам», застосування яких не потребує високої кваліфікації;

□ гральні товари. Люди дозвілля все частіше присвячують не лише творчості, але й різноманітним іграм, здебільшого розумовим. Використовуються такі ігрові автомати, які дають змогу тренувати кмітливість і змагатися з друзями.

Популярні такі гральні товари: ігрові приставки до телевізійних приймачів, комп´ютерні ігри із застосуванням міні-ЕОМ, традиційні нарди, шахи, шашки тощо.

Подальший розвиток електроніки дозволить розробляти гральні товари потрібної якості та вартості, які, очевидно, стануть дуже популярними в більшості родин.

 



|
:
Банківський менеджмент
Менеджмент гостиниц и ресторанов
ПОДАТКОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
Менеджмент якості
Маркетинг
Організація праці менеджера
Основи менеджменту
Культура ділового спілкування менеджера