Безкоштовна бібліотека підручників



Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей

9.3. Неможливість, що виникає після того, як пропозицію було зроблено, але перед тим, як її прийнято


Якщо після того, як пропозицію зроблено, але до її прийняття, предмет пропозиції зазнає істотних змін (наприклад, машина, яка є предметом пропозиції, згоріла), пропозиція втрачає силу і можливе її прийняття є недійсним. Контракт не матиме місця. Це пов´язано з тим, що підстава для пропозиції змінилася так фундаментально, що більше вже неможливо виконати контракт, який було передбачено, коли робилася пропозиція. Як альтернатива може бути зазначено, що пропозиція зроблена за умови, що предмет угоди залишатиметься в основному таким самим протягом часу між моментом, коли буде зроблено пропозицію, і моментом, коли її буде прийнято.

У справі "Файненсінгс" проти Стімпсона (1962 p.) С. підписав 16 березня стандартну форму угоди в приміщенні компанії — автомобільного дилера з пропозицією придбати у Ф. машину на виплат. У формі угоди було написано, що вона стане зобов´язувальною лише після того, як буде поставлено підпис від імені Ф. 18 березня С. вніс депозит у сумі 70 фунтів стерлінгів і забрав машину. Він був нею не задоволеиий, і 20 березня повернув дилеру, сказавши, що не хоче її купувати, але не претендує на повернення свого депозиту.

24 березня машина була вкрадена з приміщення дилера і зазнала сильних пошкоджень. 25 березня керівник Ф., не знаючи, що С. повернув машину і вона зазнала пошкоджень, підписав угоду про купівлю на виплат. С відмовився платити внески, передбачені в угоді, і на нього подали в суд. Рішення Апеляційного суду: пропозиція була зроблена за умови, що машина залишатиметься в основному в тому самому стані до моменту прийняття пропозиції. Оскільки ця умова не була виконана, прийняття пропозиції було недійсним, і контракт не мав місця.



|
:
Міжнародне приватне право
Римське приватне право
Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей