Безкоштовна бібліотека підручників



Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей

1.1. Вступ


У цій книжці спершу розглядається правова система. Ми не маємо на меті дати всебічний огляд її — для цього є спеціальна література. Натомість ми прагнемо дати вам достатню інформацію про систему з тим, щоб ви знали, як вона діє у справах, що стосуються бізнесу.

У бізнесі важко знайти таку діяльність, яка не мала б правових наслідків. Будь-який продаж товарів чи, скажімо, надання послуг обумовлює настання правових наслідків. Однак це не означає, що ділові люди повинні консультуватися зі своїми юрисконсультами перш ніж зробити бодай якийсь крок. Лише в крайніх випадках застосовують правові дії. Це пов´язано з тим, що правові дії коштують дорого не лише через витрати, пов´язані з оплатою послуг у системі правосуддя (і не лише послуг професійних юрисконсультів), — вони обходяться дорого ще й через втрати робочого часу основних співробітників підприємства, оскільки вони мусять готувати подання, консультуватися з адвокатами і, врешті-решт, витратити не один день на відвідування суду для давання свідчень. І попри те, що більшу частину коштів, спрямованих у систему правосуддя, у разі виграшу справи можна стягнути з вашого опонента, втрати, пов´язані з витратою часу персоналом підприємства, не будуть відшкодовані.

При укладанні контрактів прийнято включати в них умову про те, що будь-які спори мають розв´язуватися через арбітраж. Це означає, що незгоди усуватимуться арбітром (це один із видів судді — докладніше про арбітрів читайте нижче). У цьому випадку відпадає необхідність відвідувати суд, натомість даються свідчення арбітру, котрий, як правило, більшою мірою, ніж суд, налаштований пристосовуватися до потреб бізнесу: наприклад, свідчення можна давати у формі письмової заяви або в неробочий час. Все одно марнується досить багато часу.

На практиці ділові люди, де це лише можливо, уникають звернення до правової системи, покладаючись на самодопомогу. Для чого ж тоді діловій людині взагалі потрібно вивчати право? Хіба не можна всі спори вирішувати, керуючись здоровим глуздом або шляхом компромісу? Відповідь на це запитання полягає в тому, що почасти так і буває. Але прийняттю рішень, виходячи зі здорового глузду, як правило, передують переговори. Участь у них буде значно продуктивнішою, якщо ви як учасник переговорів будете обізнані з юридичними принципами, якими б керувався суд, у випадку вирішення ним спору. Це дає змогу кількісно (у відсотках) оцінити ваші шанси на перемогу, якби справу розглядав суд або арбітр.



|
:
Міжнародне приватне право
Римське приватне право
Право: Посібник для студентів бізнес-спеціальностей