Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

Українські фахівці продовжують знайомитись із досвідом французької системи адміністративного судочинства та системою підготовки суддів у Франції


У червні 2009 року відбулися два робочих візити представників адміністративного судочинства України до Франції з метою ознайомлення з організацією адміністративного правосуддя та діяльністю судової системи цієї країни.

До першої делегації, яка відвідала Французьку Республіку з 14 по 18 червня за сприяння Посольства Франції в Україні, увійшли голова Ради суддів адміністративних судів України, суддя ВАСУ С. Матолич та суддя ВАСУ С. Головчук. Делегація ознайомилася з роботою Державної Ради Франції, Апеляційного адміністративного суду м. Нансі та Адміністративного трибуналу цього міста.

Під час візиту до Державної Ради Франції відбулася зустріч делегації з пані Бернадет Дагнак — керівником служби виконання судових рішень. Основна увага під час розмови була приділена вивченню досвіду з питань підвищення ефективності виконання рішень адміністративних судів. Разом із тим делегація взяла участь у судовому засіданні, що проводилося під головуванням Голови судової секції пана Філіпа Мартіна.

В Апеляційному адміністративному суді м. Нансі з делегацією зустрівся Голова суду, державний радник пан Даніель Гілтард. Темою зустрічі було обговорення питань щодо організаційної діяльності та відправлення адміністративного правосуддя в адміністративних судах Франції. Також українські судді зустрілися з головою Адміністративного трибуналу м. Нансі паном Даніелем Рішером.

На думку членів делегації, вивчення досвіду судової системи Франції, зокрема органів адміністративного судочинства, сприятиме розробці відповідних пропозицій щодо вдосконалення законодавства

України і практичної діяльності в галузі адміністративної юстиції.

***

Із 29 червня по 2 липня 2009 року заступник Голови ВАСУ О. Панченко в складі групи суддів-виклада- чів Академії суддів України відвідав Національну школу магістратури Франції в Парижі та Бордо. Візит проводився в рамках реалізації й за підтримки Спільної програми Європейської Комісії та Ради Європи "Прозорість та ефективність судової системи України". Основною метою поїздки було ознайомлення з практикою підбору, підготовки та призначення на посади суддів різних рівнів у Франції та обмін досвідом такої роботи.

Національна школа магістратури Франції існує з 1958 року, розташована в м. Бордо й готує суддів та заступників прокурорів для призначення на посади вперше. В місті Парижі існує філія цієї школи, яка займається підвищенням кваліфікації суддів, прокурорів та заступників прокурорів, які вже пропрацювали певний термін. У Національній школі магістратури делегати мали зустріч з координаторами з навчання п. Еманюель Спі- тері-Дофф та п. Кароліною Гаррігу, в ході якої була проведена презентація закладу та програм навчання (набір кандидатів, вступні екзамени, випускний іспит, програми початкового навчання). Представники Франції детально ознайомили учасників делегації зі структурою судової системи цієї країни, порядком призначення на посади судді та прокурора, методологією навчання. Більше 4/5 діючих суддів Франції пройшли навчання в цій школі, початкова підготовка кандидатів на посаду судді триває 31 місяць.

Під час візиту українська делегація також прослухала курс лекцій із питань підготовки кадрів для призначення на посаду судді вперше. Зокрема, пан Лорен Жукович, заступник директора Національної школи магістратури Франції, детально висвітлив порядок стажування кандидатів на посаду судді, зазначивши, що особи, які успішно склали вступний іспит до школи, проходять початкове стажування в поліції, адвокатурі, в´язницях з метою повного ознайомлення з особливостями формування матеріалів кримінальної справи та утримання осіб. Після теоретичної підготовки другий етап стажування здійснюється на різних посадах у суді. Третій етап — цільовий і наступає після вибору місця роботи за посадою призначення. За часом стажування в адвокатській конторі складає 21 тиждень, у суді — 39 тижнів. Після стажування слухач обирає свою першу посаду в порядку рейтингу за результатами іспиту.

Після теоретичної підготовки в Бордо настає 5-місячне стажування за обраною спеціалізацією. Після закінчення школи кандидат стає суддею або заступником прокурора.

У свою чергу, пан Даніель Шазль, генеральний секретар школи, розповів про порядок адміністрування та фінансування Національної школи магістратури Франції, яка підпорядкована Міністерству юстиції, директор призначається Президентом Франції за поданням міністра юстиції. Керівним органом закладу є адміністративна рада, яку очолює Голова касаційної інстанції.

Окрім того, на зустрічах обговорювалися питання організації діяльності школи, принципи фінансування, підготовки кадрів, методики проходження стажування в різних юрисдикціях, методики викладання, професійної етики. Для слухачів були організовані зустрічі з суддями судів першої інстанції в м. Бордо. Група делегатів з України була присутня на судових засіданнях при розгляді справ різних категорій, а О. Панченко, зокрема, відвідав судові засідання з розгляду адміністративних справ.

Другого липня члени делегації побували в Парижі, де в Національній школі магістратури, крім презентації школи, прослухали лекції про інструментарій і методи перепідготовки суддів та підвищення їх кваліфікації.

Ці заходи продовжили тривалу співпрацю України і Франції щодо обміну досвідом з питань функціонування судової системи. Починаючи з 2006 року це співробітництво охоплює і сферу адміністративного судочинства.

 



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)