Безкоштовна бібліотека підручників



Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)

Співробітництво між Українсько-канадським проектом судової співпраці та ВАСУ триває


28 — 29 квітня 2009року в приміщенні Вищого адміністративного суду України за підтримки та участі Українсько-канадського проекту судової співпраці відбувся "круглий стіл" з питань взаємодії судів із засобами масової інформації та навчально-практичний семінар з питань взаємодії судів зі ЗМІ.

Робота під час зустрічей проходила в рамках другого етапу Українсько-канадського проекту судової співпраці, який стартував 9 листопада 2006 року після підписання Протоколу про взаєморозуміння з боку України — Верховним судом України, Радою суддів України та Державною судовою адміністрацією України, а з боку Канади — Офісом Уповноваженого з федеральних судових справ Канади. Окрім цього, канадськими партнерами в Україні стали Академія суддів України та три модельні суди — Апеляційний суд м. Києва, Дніпровський районний суд столиці та Малинов- ський райсуд м. Одеси. Проект здійснюється за підтримки Канадської агенції міжнародного розвитку (CIDA), яка є урядовою організацією і фінансує проекти з розвитку та програми технічної співпраці у різних країнах світу, підтримує сталий розвиток у країнах, що розвиваються, а також у державах перехідного періоду, задля створення більш безпечного, заможного та справедливого життя.

Метою Українсько-канадського проекту судової співпраці є сприяння зміцненню верховенства права в Україні шляхом удосконалення й зміцнення незалежності, ефективності, прозорості та доступності судової системи та суддів. Основними завданнями

Проекту є покращення доступу до судової системи через модельні суди, зміцнення навчального потенціалу Академії суддів України, розширення поінформованості громадськості про роль судочинства в Україні, а також покращення донесення до громадян інформації та якості здійснення правосуддя. Співпраця між ВАСУ і Проектом за останнім напрямом розпочалася у 2008 році.

У роботі "круглого столу", який пройшов 28 квітня, з українського боку взяли участь: Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасенюк, заступник голови Ради суддів адміністративних судів України Олександр Гашицький, судді ВАСУ Світлана Головчук, Ольга Кравченко, Олександр Степашко, Тетяна Чумачен- ко, заступник голови Київського апеляційного адміністративного суду Ірина Саприкіна, суддя окружного адміністративного суду міста Києва Аріна Літвінова. Канадську сторону представляли, зокрема, Голова Королівського суду провінції Альберта Аллан Вахович, суддя Федерального суду

Канади Джудіт Снайдер, керівник Українсько-канадського проекту судової співпраці Петро Погребенник.

У ході "круглого столу" учасники зосередили свою увагу на питаннях покращення сучасного розвитку взаємовідносин судів зі ЗМІ в Україні, впливу засобів масової інформації на формування довіри громадськості до судів та формування їх позитивного іміджу, а також на проблемі ефективної взаємодії судів із громадськістю та ЗМІ.

Крім цього, українські та канадські судді поділилися думками стосовно ролі, яку повинні відігравати суди в процесі інформування громадськості про свою діяльність, обмінялися досвідом та проаналізували приклади найкращої судової практики з питань взаємодії зі ЗМІ й підвищення рівня обізнаності громадськості про судову систему. Учасники дискусії також мали можливість сформулювати стратегії, які могли б бути прийняті та здійснені судами з метою покращення громадської думки щодо ефективності діяльності судів.

На думку присутніх на "круглому столі" фахівців, проведення такого заходу сприятиме ефективнішому спілкуванню суддів зі ЗМІ. Так, Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Пасе- нюк зазначив, що актуальність розгляду саме такої теми на спільному українсько-канадському "круглому столі" обумовлена очевидною серйозністю проблеми довіри громадян до українських судів, що, в свою чергу, вимагає від судів негайної уваги та здійснення всіх можливих кроків з метою залучення громадськості до конструктивного діалогу, обговорення різних питань роботи судової системи та можливих шляхів здійснення судової реформи.

Наступного дня, з метою застосування на практиці питань взаємодії судів зі ЗМІ, пройшов тренінг для прес-секрета- рів адміністративних судів, на якому канадськими колегами були запропоновані й апробовані практичні поради щодо спілкування зі ЗМІ, включно із записом пробних інтерв´ю на відеокамеру. Цей навчально-практичний захід провели президент компанії "МакЛафлін Медіа" Баррі МакЛафлін та віце-президент компанії Лора Пек.

Зазначимо, що Баррі МакЛафлін є одним із найкращих у Північній Америці консультантів з питань інформації і комунікацій та ведучим семінарів з відповідної тематики, а очолювана ним компанія — одна із провідних північноамериканських компаній на ринку навчально-консультативних послуг у сфері масової інформації і комунікацій, яка завдяки проведенню таких семінарів намагається сприяти підвищенню ефективності спілкування суддів із журналістами в різних країнах, а також допомагає підвищити рівень довіри громадськості до національної системи правосуддя.

З українського боку участь у заході взяли прес-секретарі та інші працівники, які відповідають за зв´язок із засобами масової інформації у Вищому адміністративному суді України, апеляційних та окружних адміністративних судах. У ході навчально- практичного семінару його учасники оволоділи знаннями й практичними навиками щодо основних засобів підвищення рівня обізнаності журналістів про роботу суду, вивчили правила організації та проведення прес-конференцій, опанували методику покращення позитивного іміджу суду в очах громадськості шляхом ефективної взаємодії зі ЗМІ.



|
:
Академія прокуратури України (збірник наукових праць)
Адміністративний суд Украіни (збірник наукових праць)
Правові науки України (Збірник наукових праць)