Безкоштовна бібліотека підручників



Робоча книга вихователя групи продовженого дня

Імітаційні вправи


Комплекс №1

I. «Ідуть солдати» Енергійна ходьба на місці з широкими вільними рухами рук і високим підніманням стегон. Дихання рівномірне: на 4 кроки - вдих, на А - видих. Виконати 70-80 кроків, правильно координуючи роботу рук і ніг; крок лівою, права рука вперед; крок правою, ліва рука вперед.

II. «Зростемо великими». В. п. - о. с. 1 - руки в сторони (вдих); 2 - руки вгору, підвестись на носки, потягнутись і подивитись на руки (видих); 3 - опуститись на всю ступню, руки в сторони (вдих); 4 - руки вниз (видих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі.

III. «Літак гойдає крилами». В. п. - стійка ноги нарізно, руки в сторони. 1 - нахил вліво; 2 - нахил вправо. Дихання довільне, глибоке. Вправу виконати 10-12 разів у повільному темпі. Нахили робити тільки в бокових площинах; вперед не нахилятись.

IV. «Дроворуби». В. п. - стійка ноги нарізно, руки внизу, пальці зчеплено. 1 - руки вгору, прогнутися (вдих); 2 - енергійний нахил вперед, руки вниз (видих). Вправу виконати 6-8 разів у середньому темпі.

V. «Присядь грудкою». В. п. - основна стійка, руки на пояс. 1-2 - присісти на всю ступню, руками взятися за середину гомілок, голову опустити - групування (видих); 3-4 - в. п. (вдих). Вправу виконати в повільному темпі 6-8 разів. Звернути увагу на правильне групування: коліна притиснути до грудей, руки - до тулуба, голову нахилити до колін.

VI. «М´ячики». В. п. - руки на пояс. Стрибки на місці на обох ногах. Стрибати м´яко на носках, ноги в колінах намагатись не згинати, дихати рівномірно. Виконати до 25 стрибків і перейти на ходьбу на місці.

Комплекс №2

І. «Паровоз». В. п. - руки зігнуті в ліктях. Ходьба на місці з коловими рухами рук. Рухи руками можна виконувати послідовно або симетрично. Дихання рівномірне: на два кроки - вдих, на два кроки - видих. Виконати до 80 кроків.

II. «Штангісти». В. п. - стійка ноги нарізно. 1 - руки до плечей долонями вперед, ліктями вниз, пальці стиснуті в кулаки (вдих); 2 - із силою випрямити руки вгору, подивитись на них (видих); 3 - руки до плечей (вдих); 4 - в. п. (видих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі.

III. «Косарі». В. п. - стійка ноги нарізно, руки вперед-вниз;

долоні випрямлені. 1-2 - поворот тулуба направо; 3-4 - поворот тулуба наліво. Вправу виконати 4-6 разів у кожний бік. Дихання довільне. Ноги напружені, п´ятки від підлоги не відривати.

IV. «Петрушка». В. п. - стійка ноги нарізно, руки в сторони долонями вперед, пальці розчепірені. 1 - нахилитись уперед, торкнутися долонями гомілок ніг якомога нижче (видих); 2 - в. п. (вдих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі. Нахиляючись, ноги не згинати.

V. «Велетні і карлики». В. п. - упор присівши («карлики»), 1-2 - випрямивши ноги, піднятись на носки, руки вгору - «карлики» стають «велетнями» (вдих); 3-4 - в. п. (видих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі.

VI. «Горобці». В. п. - стійка ноги нарізно, руки до плечей. Стрибки на місці на обох ногах з рухами вгору-вниз, не відриваючи пальців від плечей.

Звернути увагу на правильне положення «руки до плечей»: руки зігнуті в ліктьових суглобах, пальці біля плечей, лікті опущені вниз. Виконати до 25 стрибків і перейти на ходьбу на місці.

Комплекс №3

I. «Лижники». В. п. - права рука спереду, ліва позаду, пальці стиснуті в кулаки. Маятникоподібні рухи з напівприсідом. Дихання довільне. Вправу виконати 40-50 разів у повільному темпі.

II. «Поличка». В. п. - стійка ноги нарізно, руки перед грудьми, долоні випрямлені. 1 - руки в сторони; 2-3 - ривки руками назад; 4 - в. п. Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі. Дихання довільне. Звернути увагу на правильне положення «руки перед грудьми»: руки зігнуті в ліктьових суглобах перед грудьми долонями донизу.

III. «Літак». В. п. - стійка ноги нарізно, руки до плечей. 1-2 - нахил уперед, руки в сторони, дивитись уперед (видих), намагаючись прогнутись у попереку, ноги не згинати; 3-4 - в п. (вдих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі.

ІV. «Літак сідає». В. п. - руки на пояс. 1-2 - присідання на носках, руки в сторони (видих); 3-4 - в. п. (вдих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі. Присідаючи на носках, коліна розвести, спину тримати вертикально, зберігати рівновагу.

V. «Будуємо будинок». В. п. - упор присівши («маленький будинок»), 1-2 - випрямити ноги до упору зігнувшись («великий будинок»); 3-4 - в. п. Вправу виконати 4-6 разів у повільному темпі. Дихання довільне.

VI. «Коник». В. п - руки на голові, пальці зчеплені. Біг на місці з високим підніманням колін (30-35 с). Після бігу перейти на ходьбу.

Комплекс №4

І. «Ми великі». 1-4 - ходьба на місці на носках, руки тягнути вгору (вдих); 5-8 - руки вниз, звичайна ходьба на місці (видих). Виконати до 80 кроків у повільному темпі.

II. «Силачі». В. п. - стійка ноги нарізно. 1-2 - стиснувши пальці в кулаки, руки в сторони, із силою зігнути їх над плечима (вдих); 3-4 - в. п. (видих). Вправу виконати 6-8 разів у повільному темпі. Для кращого виконання вправи слід запропонувати дітям «показати мускули».

ІІІ. «Пружинка». В. п. - стійка ноги нарізно, ступні паралельно. 1 - глибоке присідання на всю ступню, спираючись руками на коліна (видих); 2 - в. п. (вдих). Вправу виконати 4-6 разів у повільному темпі. Присідати на всю ступню, лікті в сторони, рух пружинистий.

IV. «Літак розвертається». Б. п. - стійка ноги нарізно, руки в сторони. 1-2 - поворот тулуба направо; 3-4 - поворот тулуба наліво. Вправу виконати 4-6 разів у кожний бік. Дихання довільне. Звертати увагу на правильне і точне положення рук: долонями донизу. Повертаючись, ноги від підлоги не відривати.

V. «Бокс». В. п. - стійка ноги нарізно, руки зігнуті до грудей, кисті стиснуті в кулаки. 1 - повертаючи тулуб направо, швидко випрямити ліву руку вперед (нанести «удар»); 2 - в. п.; 3-4 - те саме другою рукою. Вправу виконати 8-10 разів кожною рукою в середньому темпі. Для кращого виконання вправи рекомендується наносити удари в одну точку (уявлювану). Дихання довільне, рівномірне.

VI. «М´ячики». В. п. - стійка ноги нарізно, лівою (правою) вперед, руки - на пояс Стрибки на обох ногах із зміною положення ніг. Виконати до 25 стрибків і перейти на ходьбу на місці.



|
:
Історія педагогіки: курс лекцій
Робоча книга вихователя групи продовженого дня
Педагогіка вищої школи
Дидактика