Безкоштовна бібліотека підручників



Банківський менеджмент

7.3. Система SWIFT


Зі збільшенням обсягу фінансових угод виникла необхідність у прискоренні обміну фінансовими документами. Щоб виключити випадкові помилки при підготовці документів, необхідно було стандартизувати підходи до їх підготовки.

У 1973 р. на 40 кв. метрах офісної площі в центрі Брюсселя з амбіційної ідеї створення міжнародного процесингового центра і загальної мови для фінансових угод, за підтримки 239 банків з 15 країн створюється SWIFT — Товариство міжнародних міжбанківських фінансових телекомунікацій. Після узгодження основних принципів і правил обміну фінансовими повідомленнями, створення інтерфейсу користувача, у 1977 р. Принц Бельгії Альберт відправив перше повідомлення. Так зародилася найбільша і найпопулярніша мережа з обміну фінансовими документами.

Єдиний стандарт повідомлень, твердий синтаксичний контроль, багаторівнева система перевірок і підтверджень, практично виключають помилки при підготовці повідомлень. Система безпеки (імена і паролі операторів, розподіл функцій, обмеження доступу до інформації запобігає несанкціонованому відправленню фінансових документів).

Завдяки гарантіям безпеки SWIFT користується великою популярністю у світі. В даний час мережею SWIFT користуються більше 7200 фінансових інститутів з 193 країн світу. Щодня через комунікаційні центри SWIFT проходить близько 6 млн повідомлень. Час доставки повідомлення складає близько 20 секунд.

9 категорій повідомлень покривають практично всі потоки фінансових документів. Засобу SWIFT дають можливість підготувати і відправити платіжні документи, здійснити форексні угоди, міжбанківські кредити, акредитиви, гарантії, депозити, операції з цінними паперами і дорогоцінними металами, дорожніми чеками та ін.

Система банківських ідентифікаційних кодів дозволяє однозначно визначати одержувача повідомлення, а секретні ключі захищають інформацію від «випадкових поглядів».

У кожному типі повідомлень є максимально необхідний набір відомостей для опису деталей угоди.

Так, у найбільш популярних форматах повідомлень МТ100 — «Клієнтський платіж» і МТ202 — «Міжбанківський платіж» кожне поле несе певну інформацію, а всі поля точно вказують на деталі платежу:

Поле 20: Ідентифікатор повідомлення — однозначно визначає повідомлення для можливих подальших посилань на нього.

Поле 32А: Дата валютування, код валюти, сума.


Поле 50: Платник.

Поле 52А: Фінансовий інститут, у якому відкритий рахунок платника.

Поле 53А: Кореспондент, відправник повідомлення.

Поле 54А: Кореспондент, одержувач повідомлення.

Поле 56А: Посередник: фінансовий інститут, через який має бути здійснений зв´язок.

Поле 57А: Фінансовий інститут, в якому відкрито рахунок одержувача платежу.

Поле 59: Одержувач платежу.

Поле 70: Деталі платежу.

Поле 71 А: Деталі оплати банківських комісій.

Поле 72: Інформація відправника одержувачу.

МТ202 — «Міжбанківський платіж».

Інструкція з переказу коштів між фінансовими інститутами.

Поля для опису платежу:

Ідентифікатор повідомлення.

21: Посилання на ідентифікатор повідомлення.

32А: Дата валютування, код валюти, сума.

52А: Фінансовий інститут, платник.

53А: Кореспондент, відправник повідомлення.

54А: Кореспондент, одержувач повідомлення.

56А: Посередник: фінансовий інститут, через який повинен бути здійснений зв´язок.

57А: Фінансовий інститут, у якому відкрито рахунок одержувача платежу.

58А: Одержувач платежу.

72: Інформація відправника одержувачу.

Проходячи через процесинговий центр SWIFT, це повідомлення матиме свій власний номер, за яким можна відстежити його історію від створення (хто, коли і які операції робив з даним повідомленням), до одержання адресатом з точністю до хвилини.

Завдяки відкритості системи і можливості маршрутизації повідомлень, є можливість обміну інформацією з внутрішньобанківськими системами автоматизації, що дозволяє автоматично вести облік оборотів на рахунках, складати баланси тощо без застосування ручної праці.

Вся інформація не входить у стандартні типи повідомлень і може бути відправлена мережею SWIFT у вільному форматі.

У 1993 p. SWIFT приходить на Україну. 10 українських банків одержали можливість швидко, надійно і безпечно обмінюватися фінансовими документами з банками-партнерами в усьому світі. За станом на липень 2001 р. 58 українських банків є учасниками SWIFT.


|
:
Банківський менеджмент
Менеджмент гостиниц и ресторанов
ПОДАТКОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
Менеджмент якості
Маркетинг
Організація праці менеджера
Основи менеджменту
Культура ділового спілкування менеджера